Een warme lentedag, een koude douche

De opdracht vooraf was duidelijk: om op titelkoers te blijven was één puntje voldoende op het veld van de derde in de stand. Onkans en een dom doelpunt hebben er anders over beslist. Door de 1-0 nederlaag tegen Patriots staan Volba en SAVA voorlopig opnieuw zij aan zij op kop van de klassering.

Patriots is natuurlijk niet de eerste de beste. De ploeg speelde vorig jaar nog in tweede, begon kwakkelend aan het seizoen, maar had sinds 5 december 2009 niet meer verloren. Bovendien had het tot gisterenmiddag nog een waterkansje om SAVA voorbij te steken en zo opnieuw naar tweede te promoveren. Reden genoeg voor de jongens uit Hoevenen om gemotiveerd aan de aftrap te verschijnen. Toch waren de voortekenen voor Volba gunstig. Voor het eerst sinds lang kon beroep gedaan worden op de volledige kern, Olivier Delarbre uitgezonderd.

Vanaf de eerste minuut was duidelijk dat Patriots een taaie brok zou worden. Toch trok Volba het spel naar zich toe en combineerde het zich niet onaardig tot in de buurt van de goal van de tegenstander. Er kwamen ook kansen, maar o.a. een knap schot van Anthony en een prachtige vrije trap van Kristof werden door de Patriots-doelman klasrijk uit het doel gehouden.

En dan kwam de achteraf bekeken fatale 22ste minuut. Een schijnbaar onschuldig schot van rechts buiten de backlijn. De eerste bal (en eigenlijk ook de laatste, enkele oprapertjes niet tenagesproken) die Sven moest pakken. Een foutieve inschatting en de bal stierf onder zijn lichaam door tegen de netten.

Kan altijd gebeuren en dus geen reden tot paniek. Nog altijd vijftig minuten om de scheve situatie recht te zetten. Het is echter niet gebeurd. In de tweede helft kopte Anthony nog een mooi geschilderde vrije trap van Kristof net over doel en een verrassend schot van diezelfde Anthony na een knappe infiltratie in de backlijn spatte uit elkaar tegen de dichtste doelpaal. Meer kansen op een doelpunt kon Volba ondanks een voortdurend overwicht niet afdwingen.

Enkele supporters vonden na de wedstrijd dat Volba niet door het geluk was gediend, maar dat is slechts gedeeltelijk waar. Geluk dwing je ook af en daarvoor was het gisteren allemaal net niet goed genoeg. Aan inzet ontbrak het niet, integendeel. Niemand heeft zich op dat vlak iets te verwijten. Maar naarmate de wedstrijd vorderde, slaagde Volba er hoe langer hoe minder in om een voldragen combinatie op de grasmat te leggen. Waarschijnlijk was de titelstress daarvoor te groot. Want dat die onbewust sterk aanwezig is, daar moet niet aan getwijfeld.

Het zal nu zaak worden om die hoofdjes leeg te maken voor de laatste opdracht van het reguliere seizoen: de verplaatsing naar Amber. Voorlaatste in de stand maar schijn kan bedriegen want zoals de statistieken laten zien thuis een heel taaie tegenstrever om te bekampen. Wordt die klus geklaard, dan wordt het hopen op Patriots om SAVA op haar beurt een pad in de korf te zetten. Maar titel of geen titel, het was een mooi seizoen en de promotie is hoe dan ook al een zekerheid. De taart zal niet echt slechter smaken zonder de kers. Maar we willen ze er natuurlijk toch graag bovenop.

De opstelling tegen Patriots:
Sven Wtterwulghe – Jochen De Vry (60’ Laurent Keersmaekers), Kristof Chiodi, Robby Dumon, Peter Lenaerts – Christophe Geeraerts, Anthony Van Dyck, Kevin Lagast, Dirk Van der Velden (36’ Tom Weber) – Vincent Keersmaekers (44’ Dany Huybrighs), Dennis Dictus.
Niet gebezigde wisselspeler: Frank Hancké

Start a Conversation