Gewonnen traditie Volba – Amber

Na de tot nog toe koudste week van 2018 en een dreigende algemene afgelasting omwille van sneeuwval op vrijdagavond, kan er vanmiddag gevoetbald worden onder een stralend blauwe hemel. Naast de weergoden ook dank aan de terreinverzorger die er wederom in geslaagd is een biljartvlak decor af te leveren voor een spektakelstuk.

De selectie voor deze wedstrijd midden in de winterstop – de enige voor Volba in februari – is karig. Bij afwezigheid van Sven W. neemt Christian plaats tussen de palen. Othman wisselde van shift om de nr. 10 positie in te vullen. Vooraan is Gaëtan er nog eens bij en Tom W. biedt zich aan als supersub. Ook Amber kampt met selectieproblemen en vat de wedstrijd aan met 10 spelers. Die numerieke meerderheid is zichtbaar in de aanvangsfase waarin de bal rondgaat op de speelhelft van Amber. Toch komt het eerste grote gevaar van de bezoekers. Christian, die tijdens de opwarming de ene fotobal na de andere wereldsafe uit zijn kooi ranselde, laat de bal glippen bij een ongevaarlijke voorzet vanaf links. Onze verdediging reageert gelukkig alert. Christian laat zich niet van de wijs brengen, wisselt zijn te gladde handschoenen voor een versleten paar en is verder op geen foutje te betrappen. 

Materiaalpech is er ook voor Mitch, die ondanks – of was het dankzij? – een gat in zijn schoen, van buiten de zestien een heerlijke volley uit zijn linkervoet tovert. De bal spat uiteen op de lat, de schoenen worden gewisseld voor een reservepaar van Othman. Tien minuten ver en bij Amber komt een elfde speler het veld op. Dat ligt ons toch beter. Gedaan met spelen, iedereen er vol voor. Net iets minder ruimte ook, dus denkt Robby het directer te proberen. Hij lanceert een lange bal richting Anthony die mooi in de loop van Gaëtan terechtkomt. We houden het op een “look-away-pass”. Onze Luxemburgse expert fiscale optimalisatie vindt de opening in het systeem. Omringd door een verdediger en een uitkomende keeper, schat hij de situatie slim in en voert de lob technisch perfect uit. Een logische voorsprong die nog voor de rust uitgediept had kunnen worden. De verdediging geeft niets weg, we zijn baas op het middenveld en kunnen de spitsen keer op keer bereiken. Amber speelt letterlijk hoog spel en laat daarbij veel ruimte in de rug. Dennis wordt in kansrijke positie afgevlagd na altruïstisch werk van Anthony. (Nu ik toch in de 3de persoon over mezelf schrijf, doe ik het liever meteen goed.) Matti komt nog het dichtst bij een treffer na een rush en een één twee met Othman, maar zijn schot mist kracht.

Bij aanvang van de tweede helft blijft Jonas in de kleedkamer. Jonas volgde het advies op van het KMI om vrijdagochtend niet te werken, ging tennissen en heeft daarbij zijn rug bezeerd. Zijn plaats wordt ingenomen door Tom W., vanmiddag te bewonderen met baard. Tom komt naast Robby in de verdediging waardoor Rachid zich kan uitleven op de rechterflank. Volba blijft druk zetten, de bal opeisen en die op gepaste momenten doorsteken. In de tweede helft gebeurt dan ook snel wat voor de koffie net niet lukte. Een scherp aangesneden hoekschop wordt onvakkundig verwerkt door de Amber doelman en Rachid prikt hem net voorbij de doellijn, zo oordeelt ook de scheidsrechter. Nog geen 5 minuten later lijkt Amber uitgeteld. Rachid zet zich door op rechts en vindt Salim die prima afwerkt. Een vlotte zege wenkt maar een empathische scheidsrechter gunt de bezoekers nog een kans. Een uit de kluiten gewassen middenvelder van Amber geeft het tevergeefs jagen op een ongrijpbare bal op en schopt Mitch achterlangs onderuit. Het natrappen en de misplaatste verontwaardigde reactie worden slechts bestraft met geel. Enkele ogenblikken later gaat de bal op de stip – ik weet nog steeds niet goed waarom, al zag ik de hele 2de helft weinig door de laaghangende zon –  en wordt keurig naast de paal binnengelegd. De spanning is helemaal terug wanneer de spits van Amber oprukt en vanaf 20 meter de bal in de kruising ramt. 

De duels worden wat steviger. Een paringsdans tussen Dennis en een aanvaller van Amber resulteert in een gele kaart voor Dennis. Een geel karton is er ook voor Tom, onze bebaarde rechtsachter die makkelijk een mannetje uitschakelt en mee oprukt. Hij roept iets naar de scheidsrechter en perfectioneert zo zijn vanmiddag opgevoerde Vanden Borre imitatie. Volba zakt niet in maar gaat op zoek naar een verlossend vierde doelpunt. Dat komt er al bij al vrij snel wanneer Matti inspeelt op Rachid, die zijn tweede van de middag laag naast de doelman binnenschuift. Een kopbal van Amber wordt nog van de lijn gekeerd door Anthony (weer hij! :p) voor Mitch alle twijfels wegneemt. Hij rukt op met de bal en plaats hem vanaf afstand enig mooi tegen de touwen. Een hoogstandje van techniek en balgevoel, ondanks – of was het dankzij? – het paar geleende schoenen. Er kan dus toch gescoord worden met de schoenen van Othman, roddelden kwatongen na afloop van de verdiende en deugddoende overwinning.

Volba

# Player Position Goals Assists Yellow Cards Red Cards
3Christian MoréGoalkeeper0000
5Dennis DictusDefender0010
7Matti VercammenMidfielder0100
8Robby DumonDefender0100
8Mitch DaemsMidfielder1000
9Salim TufailForward1000
11Gaetan Matondo NamuisiForward1000
12Tom Weber 13Defender0010
13Jonas Wood 12Midfielder0000
15Anthony Van DyckMidfielder0100
19Othman AhmadounMidfielder0000
19Rachid MiriMidfielder2100

Afgevaardigde: Mick Verlinden
Supporter: Frank Hancke
Afgevaardigde: Stephanie De Jonghe