Ter Weyde-Volba 0-2: sterke collectieve prestatie

De verplaatsing naar Ter Weyde boezemde de coach vooraf veel schrik in. Niet omwille van de tegenstander, wel doordat liefst acht kernspelers, en niet de minste, onbeschikbaar waren. Die schrik is achteraf onterecht gebleken. Met een collectief sterke prestatie, steunend op 200% inzet en concentratie tot in de laatste seconden werd oververdiend met 0-2 gewonnen.

Acht spelers moeten missen in een achttienkoppige kern betekent uiteraard problemen. Het hield o.a. in dat co-coach David nog eens aan de bak zou moeten en dat beroep moest gedaan worden op Rob Van Puyvelde (gelukkig iemand met een groot hart voor Volba en dus onmiddellijk bereid om zich vrij te maken). Vooral in het centrum van de defensie moest gepuzzeld worden. Van de vier spelers die normaal centraal in de verdediging de dienst uitmaken (Robby, Peter, Kristof, Tom), was alleen Peter beschikbaar. Uiteindelijk werd gekozen om Anthony – ooit bij KSK Hoboken op die positie erg succesvol – als laatste man uit te spelen. Daardoor kreeg Kevin centraal op het middenveld wel alle last alleen op de schouders. Om dit enigszins bij te sturen werd geopteerd voor een extra buffer (David, daarna Frank) tussen verdediging en middenveld. Het balbezit grotendeels aan de tegenstander laten en speculeren op de counter waren de instructies die bij aanvang werden meegegeven.

Al heel vroeg in de match leek die tactiek succes op te leveren. Vincent werd diep gestuurd, maar hij kreeg de bal niet voorbij de Ter Weyde-goalie. Achteraan klopte het volledig en uitgespeelde kansen kon het aanvallend zwakke Ter Weyde niet bij elkaar voetballen. Totaal ongevaarlijk waren zij echter niet. Twee keer was er een wondersave van Sven nodig om Volba voor een achterstand te behoeden. Eerst zweefde hij een afstandschot uit de winkelhaak, tien minuten later ranselde hij een strakke trap naar de verste hoek met een ultieme inspanning nog in hoekschop.

Gelukkig voor Volba, liep de defensie van Ter Weyde wel op wankele benen. Vooral een herboren Dany was voor haar een voortdurende kwelling. Telkens opnieuw vocht hij zich in balbezit, dolde hij met z’n tegenstanders om de bal meestal dan ook nog goed af te spelen. En als Dany even moest recupereren, nam een erg bedrijvige Vincent zijn rol over.

Het kantelmoment kwam er in de 25ste minuut. De doelman van Ter Weyde kon een voorzet vanop links niet onder controle krijgen. Dany wurmde zich in balbezit, maar werd door de keeper onderuit geschoffeld. Strafschop. Gelegenheidskapitein Anthony liet er geen twijfel over bestaan dat hij z’n verantwoordelijkheid wou nemen. Uiterst beheerst trapte hij de bal over de grond onhoudbaar binnen. 0-1. Idealer kon het scenario niet geschreven zijn.

Op slag van rust toverde Sven voor de derde keer een wondersave uit z’n handschoenen. Hij dook een knappe vrije trap net naast de paal nog maar eens in corner.

In de tweede helft grotendeels hetzelfde spelbeeld. Ter Weyde trok op zoek naar de gelijkmaker, maar verder dan wat hoge ballen en hoekschoppen kwam het eigenlijk niet. En bij die fases bleek nog maar eens welke metamorfose Sven heeft ondergaan. Vroeger waren die hoge ballen vaak zijn zwakke punt, nu heerst hij echt in het luchtruim.

Het was Volba dat op de counter in feite de beste kansen kreeg. Zowel Anthony als Peter toverden een keer vanuit het hart van de defensie een solo over de hele lengteas van het veld uit hun schoenen. Jammer genoeg konden ze hun zware inspanning niet met een doelpunt bekronen. Ook Dany en Kevin kwamen een keer oog in oog met de keeper, maar kregen de bal er niet voorbij. Door die gemiste kansen bleef het spannend tot de voorlaatste minuut.

Bij een lang uitgesponnen aanval werd Dirk, die zichzelf een mooi verjaardagsgeschenk gaf met een onberispelijke prestatie op de linkerflank, aangespeeld. Hij behield het overzicht en bereikte de vrijstaande Kevin op de rand van de kleine backlijn. Die verkoos Dany aan te spelen in plaats van zelf te trappen. Dany miste eerst z’n trap, bleef toch meester over de bal en schoot de bal vervolgens onhoudbaar in de linkerbovenhoek. 0-2. Opdracht volbracht. De ontlading bij zowel spelers als entourage is bij mijn weten dit seizoen nog nooit zo groot geweest. Het zou onrechtvaardig zijn om na deze match uitblinkers te noemen. Iedereen, van de eerste tot de laatste, verdient een 10.

Door de overwinning op Ter Weyde blijft Volba samen met Deurnese Turners op kop. Beide hebben ondertussen 9 verliespunten minder dan de derde in de rangschikking. De titelstrijd in 2A lijkt hiermee gereduceerd tot een duel. Net zoals vorig seizoen in 3de afdeling wordt elke match voor Volba vanaf nu eigenlijk een bekerfinale.

Scoreverloop:
0-1 Anthony Van Dyck – RUST – 0-2 Dany Huybrighs

De opstelling:
Sven Wtterwulghe – Mick Verlinden, Anthony Van Dyck, Peter Lenaerts, Laurent Keersmaekers – David De Groodt (48’ Frank Hancké) – Rob Van Puyvelde, Kevin Lagast, Dirk Van der Velden – Dany Huybrighs, Vincent Keersmaekers

Start a Conversation