Beker: Volba-Divinos 0-5FF: Bal Marginal

Ik heb meer dan 35 jaar ervaring in de vriendenclubs. Eerst als speler, daarna als afgevaardigde/coach. Dit heb ik gelukkig nooit eerder meegemaakt. En ik hoop het ook nooit meer mee te maken. Omwille van veiligheidsoverwegingen, zowel voor de spelers als voor de gelegenheidsscheidsrechter, heb ik met de rust beslist dat Volba niet meer begon aan de tweede helft. Ik zal altijd achter m’n beslissing blijven staan. Als we verder hadden gespeeld tegen dit zootje ongeregeld, dan hadden de 100 en 101 ongetwijfeld een drukke namiddag beleefd en had Volba voor langere tijd een aantal spelers moeten missen. Er is meer in het leven dan voetbal, al zien sommige mensen aan de onderkant van de samenleving dat misschien anders.

Het verhaal.

Het Kielpark baadt in een heerlijk zonnetje, een echte zomerdag zoals we er in de zomer weinig gehad hebben. Divinos kondigt zich op basis van de resultaten aan als een te duchten tegenstander. Het is immers het ter ziele gegane Kid Boys, vorig jaar nog eerste afdeling, maar opnieuw begonnen in vierde. Met ongeveer dezelfde spelers en in 4de A ongeslagen aan de leiding. Alles lijkt aanwezig voor een heerlijke pot voetbal.

Een eerste twijfel bij mij als een aantal Divinos arriveren. Eén van hen – corpulent, met door de drank rood en blauw beaderd gezicht – vraagt op nogal dwingende toon waar de kantine is, want daar wil hij eerst naartoe. Ik moet hem teleurstellen. De kantine gaat maar om halfdrie open. Ik vermoed een supporter, het blijkt echter een speler te zijn. Livinus Schouwaerts, 47 jaar. Onthou die naam.

Een tweede en grotere twijfel wanneer er maar geen scheidsrechter arriveert. Marc Van Riel van het verbond is aanwezig, weet dat de Peruaan Da Silva aangeduid is, probeert zowel hem als het verbond te bereiken, maar vindt nergens gehoor. Een gelegenheidsscheidsrechter aanduiden is de enige optie.

De regel zegt dat de bezoekers iemand mogen aanduiden. Niemand van hen, geen supporter, niet de coach, noch één van de spelers wil het doen. In dat geval moet de thuisploeg de scheidsrechter leveren. Anders forfait en een boete. Bij de ongeveer 15 supporters langs de kant voelt ook niemand zich geroepen. Een beetje een ontgoocheling voor mij want sommige zijn bijna wekelijks zelf niet mals in hun kritiek op de arbitrage. Een gemiste kans voor hen om te tonen hoe het eigenlijk moet.

Ik doe nog een laatste poging bij Divinos, overweeg zelfs even om Beerschotrat Marcske te vragen en besluit dan om zelf de verantwoordelijkheid te nemen. Een goed idee is dat niet. Ik ben immers pas twee dagen ervoor aan het linkerbeen geopereerd en kan zeker niet lopen, hoogstens statisch fluiten vanuit de middencirkel. Begrijpend dat dit in feite om miserie vragen is, besluit Frank Hancké om zich op te offeren. Chapeau en bedankt. Ik twijfel echter of hij dit gebaar nog ooit zal stellen.

De wedstrijd kan met tien minuten vertraging beginnen. Volba blijkt heel geïnspireerd en heeft Divinos direct in een wurggreep. Alleen al in het eerste kwartier minstens drie serieuze kansen om te scoren. De Divinos beginnen op elkaar te mekkeren. Oppermekkeraar? Het rugnummer 57, volgens het wedstrijdblad L.S. (47).

Frank – onwennig, begrijpelijk want het is voor hem de eerste keer – laat vooral spelen en rekent op de sportiviteit van beide teams. Zo hebben de Divinos het echter niet begrepen. Zij zien het als een vrijgeleide om te schoppen naar alle rood dat beweegt. Kevin en Kristof zijn de grootste slachtoffers.

Minuut 25. Na de zoveelste overtreding op een Volba-speler fluit Frank vrijschop op twee meter van de backlijn. Schuimbekkend vliegt L.S. op Frank af, geeft hem enkele serieuze duwen en uit een aantal bedreigingen. Bij elke scheidsrechter donkerrood, maar Frank houdt de kaarten op zak. Misschien een wijze beslissing want met een rode kaart had het spel pas echt op de wagen gezeten. De rust keert weer.

Vijf minuten en enkele Divinostussenkomsten op of over het randje later. Jiri gaat op zijn beurt ook eens stevig door, heeft wel de bal, maar ook de man mee. Frank fluit voor een overtreding. Terecht en correct. Voor enkele Divinos is dat duidelijk niet voldoende. Zoals bij primitieve stammen wel meer gebeurt, besluit de stamoudste (u kent hem ondertussen wel) het recht in eigen handen te nemen. Hij stormt op Jiri af, met enkele trouwe krijgers in z’n spoor. Volba-ploegafgevaardigde Danny Van Dyck en ikzelf het veld op. Met heel veel moeite worden de gemoederen bedaard.

Bij een aantal Volba-jongens zit de schrik er nu helemaal in. Ze kiezen voor lijfsbehoud en gaan de duels uit de weg. In die omstandigheden mag een Divino bij een schaarse tegenaanval volledig vrij inkoppen. 0-1 tegen de gang van het spel in, net voor de rust.

In de kleedkamer meet ik de schade op. Twee spelers willen vanuit een gezonde reflex voor de eigen veiligheid niet meer verder. Voor mij hoeft het ook niet meer, want dit kan nooit goed aflopen. Als we zouden durven gelijkmaken – wat gezien het spelbeeld en de vele kansen in de eerste helft heel reëel is, breekt ongetwijfeld de hel helemaal los. Mijn bezorgdheid gaat daarbij vooral uit naar gelegenheidsreferee Frank.

Na wat overleg over en weer neem ik de beslissing om niet meer verder te spelen en Divinos de overwinning te schenken. Frank overtuigen om de match stil te leggen had ook gekund, maar wat er dan gebeurd zou zijn, durf ik niet te dromen. Bovendien moest ze dan waarschijnlijk herspeeld worden en ik wil Divinos nooit meer als tegenstander te hebben. Eén nachtmerrie op klaarlichte dag is voor mij meer dan voldoende.

Einde verhaal. En mocht een Divino dit lezen (ik heb gehoord dat er in Antwerpen Noord net een alfabetiseringscampagne is opgestart), nog één suggestie: verander zo snel mogelijk jullie naam (de Goddelijken, de Engelachtigen) in Primitivo’s. Zo dekt de vlag tenminste de lading.

Het scoreverloop
0-1 RUST & EINDE

De opstelling:
Wim Janssens – Jochen De Vry, Robby Dumon, Anthony Van Dyck, Laurent Keersmaekers – Kristof Chiodi, Kevin Lagast, Jiri Gyselinck, Jonas Wood – Roeland De Coninck, Vincent Keersmaekers
Niet-gebezigde wisselspelers: Mick Verlinden, Tom Weber
Anders ingezette wisselspeler: Frank Hancké

Start a Conversation