Volba Extase

Onder alweer een stralende hemel -heerlijk microklimaat daar op zaterdagmiddag op de Wilrijkse pleinen- ontvangt Volba VC Kangoeroes. Door een woordspeling van het lot springt Volba mits winst op deze slotspeeldag over de Kangoeroes in het eindklassement.

Na het forfait van vorig weekend omwille van vrijgezellenfestiviteiten, zijn er ook vandaag selectieproblemen. Sven W. is wel opnieuw van de partij en neemt zijn vertrouwde plek onder de lat terug in. Ook Hassan is er sinds lang weer bij. Naast hem staan Robin en Dirk. Robin speelt vermoedelijk zijn laatste wedstrijd, al hopen we dat hij zich zoals Dirk beschikbaar blijft stellen in geval van nood. Vooraan vertrouwde namen met Rachid en Salim. Zo ook op het middenveld, al moeten Jonas, Matti, Mitch en Anthony het met vier in plaats van vijf zien op te lossen. Gaëtan moet afzeggen vanwege droevig familiaal nieuws. Onze gedachten zijn bij jou, Gaëtan.

De bezoekers maken indruk met een zestienkoppige selectie en een nog grotere aanhang. Ze maken wel meteen de fout doorgedreven op te warmen. Dat heb je met een coach die zich verbaal wil profileren, terwijl een goede trainer vertrouwt op de kunde van zijn kern en dat ook uitstraalt. Op dat vlak staat Volba mentaal een streepje voor met coach Mick die rustig zijn boterhammen opeet op de bank. Ook tactisch doet Mick het slim. Hij noteert Sven M. -pas aan het revalideren en morgen al 10 mijlen lopen, gelukkig is het nog lang tot september- als 11de man op het blad. Zo laat hij de coach van de tegenpartij, die vooral met zichzelf bezig is, tot aan de rust in de waan dat Volba voltallig is. Volba houdt het op wat gemoedelijk rondtikken en het optimaliseren van de wedstrijdbal. Details maken het verschil op dit niveau.

Door de hitte en het mannetje minder, houdt Volba het spel simpel. De bal gaat vlot van voet tot voet. Hassan dirigeert van achteruit, Dirk is nog steeds zuiver in de passing. M&M controleren centraal en Anthony snijdt een paar keer door de verdediging maar de laatste pass ontbreekt of het schot mist kracht. De bezoekers zijn dodelijk efficiënt. Hun eerste echte kans gaat binnen en bijna staat het kort daarop 0-2. Gelukkig merkt ook de scheids dat de knappe kopbal vanuit buitenspelpositie werd uitgevoerd.

Volba laat het hoofd niet hangen, maar gaat vrijuit voor de gelijkmaker. De combinaties lopen steeds vlotter. Robin wint achteraan alle duels, Dirk durft op het gepaste moment hoog mee in te schuiven en aan de rechterkant beschikken Jonas en Rachid over meer loopvermogen dan hun bewakers. Een tiental minuten voor de pauze passen alle puzzelstukjes plots perfect in elkaar. Dirk schuift in, het volledige Volba middenveld wordt betrokken in de daaropvolgende combinaties en Mitch steekt op het gepaste moment door naar sneltrein Jonas. Ook met de bal aan de voet is hij ongrijpbaar voor zijn belager en met een puntertje krijgt hij de bal voorbij de doelman. Je vraagt je soms af tot wat hij in staat is als hij de nacht ervoor eens niet zou drinken.

Volba krijgt vleugels en walst nu over de bezoekers heen. Na een lage hoekschop van Jonas weet Matti de bal te veroveren. Hij legt slim terug naar Anthony die de bal in het dak van het doel plaats. Erop en erover, heet dat dan. De bezoekers hopen het tij te keren met een tweede (!) wissel, maar krijgen geen tijd om te bekomen. De aanval die tot de gelijkmaker leidde wordt nog eens overgedaan. De ruimte ligt bij Dirk. Zijn tegenstander zit doodleuk te drinken langs de zijlijn en komt te laat het veld opgerend om het totaalvoetbal dat volgt te verhinderen. Ook de scheidsrechter kijkt uit naar wat komt en past de voordeelregel toe. De bal belandt na wat tussenstations uiteindelijk weer bij Mitch die ditmaal Rachid bedient. Rachid controleert en haalt de trekker over. Een streep net naast de paal, onhoudbaar voor de bezoekende doelman. Euforie bij Volba dat na tien dolle minuten met een onverhoopte maar meer dan verdiende 3-1 voorsprong gaat rusten.

Het bezoekende offensief bij de start van de tweede helft brengt Volba niet in verlegenheid. Verder dan een paar hoge voorzetten komen de Kangoeroes niet. Volba staat iets lager dan in de eerste helft, maar kan keer op keer makkelijk omschakelen en tegen prikken. Robin heerst in de lucht en het middenveld dolt met de tegenstand. Mitch schildert de bal tot bij Anthony, die poort de tegenstander en kan alleen op doel af. Hij legt breed in de loop van loopwonder Rachid die net te veel wordt gehinderd om het af te maken. Jammer, want Hassan kan niet meer verder. Verrekking in de dij en Volba met negen.

Toch wordt het niet meer spannend. Integendeel, plots is daar het Matti moment. Hij begint aan zijn odyssee op de eigen helft, dribbelt van de rechter- naar de linkerflank en dartelt ietwat terug naar het centrum. Vanaf het halve maantje plaatst hij de bal in de korte hoek, net naast de paal binnen. De Wilrijkse Pleinen in extase.

De bezoekers maken niets meer klaar. Anthony zet hun doelman onder druk bij een terugspeelbal. Deze raakt de bal slecht en Anthony kan de bal binnenlopen. Neus of achterwerk worden wijselijk achterwege gelaten, de afstraffing is sowieso compleet. De doelman heeft zich bezeerd bij het slechte balcontact en kan niet verder. Wisselmogelijkheden genoeg, maar de Kangoeroes verlangen naar een zachte moederbuidel en vragen de scheidsrechter om mededogen. Salim is er niet rouwig om, zijn lichaam had het bij de rust al liever voor bekeken gehouden. Zo wordt deze nu reeds legendarische seizoensafsluiter tien minuten voor het einde van de reguliere speeltijd beëindigd.