Volba-Fanatics 0-1: penalty en rood beslissend

Na een weekje gedwongen rust stond met Volba-The Fanatics een regelrechte topper op het programma. De wedstrijd had ook alle ingrediënten van een topper: spannend tot het einde, enorm veel inzet, bij momenten hard en een betwistbare fase die uiteindelijk besliste over winst en verlies. Volba won op punten, maar in voetbal tellen tot nader order de goals.

Voor het eerst dit seizoen waren we eens niet de ploeg met de jongste gemiddelde leeftijd. Je kon dus rekenen op een slijtageslag. Bovendien waren the Fanatics de eerste ploeg die openlijk bekende titelambities te koesteren. Hun vreugdedansje en –gezang na de match onderstreepte dit nog eens.

Het cruciale moment situeerde zich in de 28ste minuut. Een bal werd hoog in het strafschopgebied gegooid. Sven en de Fanaticsspits gingen gelijktijdig naar de bal. De spits was net iets sneller en tikte de bal met het hoofd over Sven. Sven, al in de lucht met de vuisten vooruit om de bal weg te boksen en bovendien gehinderd door de zon, kon de botsing niet meer vermijden. Het hoofd van de spits in plaats van de bal. Doelgevaar was er niet meer, want de bal had de achterlijn al overschreden. De scheids aarzelde tamelijk lang, maar besloot uiteindelijk toch strafschop te geven en Sven rood. Ongetwijfeld verdedigbaar, maar hard omwille van de volstrekte onvrijwilligheid en onvermijdelijkheid en ook omdat er nooit een doelpunt had kunnen uit voortkomen. Ik zal altijd blijven denken dat die beslissing er nooit was gekomen indien er die middag geen scheidsrechtercontrole was geweest vanuit het verbond. Heel jammer voor Sven, die aan een beresterk seizoen bezig is en ook in deze match zijn huidige waarde voor Volba al enkele keren bewezen had.

Allrounder Tom “mocht” de keeperstrui en handschoenen voor de tweede keer dit seizoen aantrekken om meteen voor de derde keer in twee matchen een penalty proberen te keren. Ook ditmaal had hij geen verhaal tegen de uitstekend geplaatste strafschop. 0-1. Daarna bewees Tom opnieuw dat hij een heel goed alternatief is bij keepersproblemen. Kort na het openingsdoelpunt hield hij – zij het enigszins orthodox – de Fanaticsspits van een nieuw doelpunt en vroeg in de tweede helft behoedde hij met een knappe reflex Volba voor een nieuwe tegengoal. Voor de rest speelde hij attent ver voor zijn doellijn en werd zo eigenlijk meer supplementaire libero dan keeper.

Dat Tom meestal ver van z’n doel kon acteren, toont aan dat het tot tien gereduceerde Volba The Fanatics op de eigen helft terugdrong, vooral na een tactische ingreep waardoor we met slechts drie verdedigers gingen voetballen. Zowel qua inzet als qua voetbal was Volba sterker dan The Fanatics. Hoe sterk illustreerde de uitspraak van de waarnemer van het verbond. Even voor tijd nam hij me apart om te zeggen dat ik het niet kwalijk mocht nemen, maar dat The Fanatics ondanks hun tien man veel beter waren dan Volba. Toen ik hem erop wees dat die witzwarten met tien man wel Volba waren en niet The Fanatics, reageerde hij verbouwereerd: “Hoe? Jullie spelen toch altijd in het rood?”

Ondanks het overwicht veranderde er niets meer aan de score, ook wel omdat The Fanatics geregeld hun toevlucht namen tot kleine, geniepige foutjes op het middenveld (vooral Anthony en Kevin kregen het soms zwaar te verduren), maar vooral toch omdat we het vaak heel moeilijk hebben om een goal te maken. Met elf en Tom de hele wedstrijd mee vooraan, hadden we nooit verloren. Daar ben ik zeker van.

De opstelling:
Sven Wtterwulghe – Mick Verlinden (41’ Dany Huybrighs), Robby Dumon, Peter Lenaerts, Laurent Keersmaekers – Yannick Willemen, Anthony Van Dyck, Kevin Lagast, Dirk Van der Velden – Tom Weber, Vincent Keersmaekers (41’ Dennis Dictus)
Niet gebezigde wisselspelers: David De Groodt, Frank Hancké

Start a Conversation