Volba geniet van de zon

De komst van PSK is op papier een zware opdracht. De nummer 2 in het klassement veegde ons in de 2de helft van de heenwedstrijd van de mat en stuurde ons met een 4-0 nederlaag huiswaarts. De slechtste cijfers voor Volba tot nog toe dit seizoen. Matti en Mitch ontbraken tijdens die pandoering in oktober, maar zijn er nu wel bij om hun rol als sterkhouders in de centrale as op te nemen. Maxim start tussen de palen en Wim, nog steeds last van de enkel, behoedt coach Mick voor eenzaamheid op de bank. Naast het veld een behoorlijke opkomst met vooral vrouwelijk schoon want net als bij de vorige vakantiewedstrijd wordt er gespeeld onder een stralende hemel. Vandaag telt de thermometer wel 20° C meer dan in februari. De overgang van winter- naar zomervoetbal bouw je beter rustig op, leert  de ervaring van de Volba atleten. Zo wordt de opwarming weloverwogen gebruikt om bij te praten en krachten te sparen.

Net als bij de vorige vakantiewedstrijd kampt ook de tegenstander met selectieproblemen. PSK vangt de wedstrijd aan met zijn tienen. Veel is daar echter niet van te merken. Meer nog, het zijn de bezoekers die het snelst uit de startblokken schieten. Hun technische vaardige spits dribbelt doorheen onze afweer – die duidelijk nog krachten aan het sparen was – en werkt rustig af. Vroeg achtervolgen dus, maar geen reden om te overhaasten. Daar is het toch te warm voor. De bal doet het werk, het spel wordt onder impuls van het centrale trio netjes van links naar rechts verlegd, maar het is wachten op echt doelgevaar. Na een doorsteekpass bereikt Dennis als eerste de zone van de waarheid. Hij heeft al een half terrein overbrugd maar behoudt het overzicht en brengt de bal vanuit een scherpe hoek onzelfzuchtig voor doel. De bal blijft hangen in de zestien, maar het ontbreekt de aanvalslinie aan scherpte om af te werken.   

Toch is het niet lang wachten op de gelijkmaker. Jiri stift de bal op het gepaste moment over de verdediging. Rachid snijdt vanaf de rechtflank naar binnen, neemt de bal goed mee, omspeelt de doelman en legt de bal met links beheerst binnen. Met zijn zevende doelpunt hijst hij zich op kop van de topschutterstand, net voor Gaëtan. In een evenwichtige eerste helft blijft PSK met een mannetje minder de evenknie in het spel. Volba dreigt wel maar komt niet meer tot uitgespeelde kansen. De bezoekers zijn wel snedig in hun zijn aanvalsacties. Na alweer knap kapwerk van de bezoekende spits zoeft de 1-2 net over de kruising – met dank aan Matti, die de bal vooraf net niet hard genoeg had opgepompt. 

Ook na de pauze ontsnapt Volba aan een nieuwe achterstand. Een hoge bal wordt met de borst uit de lucht geplukt en met een volley net over de lat gepoeierd en Wim – bij rust in doel gekomen voor Maxim – moet zich strekken om een geplaatst schot uit de benedenhoek te halen. Toch wijzigt het spelbeeld gaandeweg de 2e helft. De bezoekers tellen nu ook 11 manschappen, maar zoals wel vaker gebeurt, daalt hierdoor het aantal kilometers dat ze voor elkaar maken. Volba daarentegen begint de overgang naar de zwoele temperaturen beter te verteren en zet steeds hoger druk. Maxim – die zijn keeperstrui wisselde voor een spelersshirt – loopt de rechterflank keer op keer aan flarden, maar Rachid mist wat geluk bij de afwerking. De bal botst via de linkerpaal tegen de rechterpaal, terug het veld op. 

Na een volgende rush van Maxim wordt zijn voorzet met de hand gedevieerd. De scheidsrechter neemt ruim de tijd om de situatie in te schatten, maar legt de bal terecht op de stip. Anthony klaart de klus, al zat de doelman er nog met de vingertoppen bij. De bezoekers vinden enkel nog ruimte op de flanken, maar dat leidt niet langer tot gevaar. Het centrum van Volba zit dicht en we veroveren de bal steeds hoger op de helft van de tegenstander, die soms te mooi wilt uitvoetballen. Door goed stoorwerk van Jiri belandt de bal in de voeten van Anthony. Die staat plots alleen voor de doelman en legt breed naar Rachid. Rachid voelt echter de druk van een wenkende topschuttertitel en mist voor open doel. De scheidsrechter verzacht de misser door onterecht te fluiten voor buitenspel. 

Dan doet Gaëtan het kort daarop beter. In de zestien ontfutselt hij een onnodig dribbelende libero de bal en plaats deze koelbloedig in het hoekje. Ook zijn doelpuntentotaal komt zo op zeven. Wedstrijd gespeeld, maar de bezoekers moeten de kelk tot op de bodem ledigen. Na vermeend (?) handspel volgt opnieuw een strafschop voor Volba. In het verleden bedankte Anthony weleens voor zo’n onrechtvaardige beslissing en nam Robby zijn genadeloze verantwoordelijkheid. De conversaties tussen thuis- en uitploeg waren vanmiddag echter niet amicaal genoeg om enige empathie op te wekken. De doelman wordt ditmaal wel de verkeerde kant opgestuurd en zo moeit ook Anthony zich in het topschutterdebat.

Net als bij de bij vorige vakantiewedstrijd wint Volba met drie doelpunten verschil. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat het vanmiddag ook anders had kunnen verlopen. Al zegt een ander voetbalcliché dat een goede ploeg zijn geluk afdwingt. Het degradatiespook is al een tijdje verdreven, maar Europees voetbal zit er niet meer in. Het seizoenseinde lijkt een uitgelezen moment om het publiek (nog meer dan anders) te verwennen met oogstrelend voetbal. Met drie spelers die zeven goals achter hun naam hebben staan en Salim en Steven met elk vijf stuks, wordt het echter nog spannend om de titel van topschutter. Voor collectief combinatievoetbal of altruïstische assists moet de neutrale voetballiefhebber de komende weken dus niet op de Wilrijkse Pleinen zijn.

Results

Club1st Half2nd HalfGoalsOutcome
Volba134Win
PSK101Loss