Volba wint met verve de veldslag van Fort II

Match

Excelsior 81 Volba

2 - 4

5. Match Day

13/10/2012, 15:00

Fort 2

Report

Zaterdag maakten we de verplaatsing naar Excelsior 81, een ploeg die in een niet zo ver verleden nog in de 1e afdeling van het verbond uitkwam. Het was een koude, zeer natte zaterdag en alles had er de schijn van dat het vooral op een fysieke strijd zou uitdraaien.

Het plein van Excelsior is ietwat afgelegen, gelegen in het Fort II te Wommelgem. Over de kwaliteit van de grasmat valt niets te zeggen, integendeel. Een goede, egale grasmat, is steeds in het voordeel van de Volba-futbolista’s. De mannen van Excelsior waren overduidelijk gebrand op een goed resultaat en trachtten op Servische-wijze het bezoekende Volba van minuut 1 bij de nek te grijpen. En zo geschiedde. Aftrap door Volba, bal naar Jiri, beetje aarzeling en balverlies, gevolgd door het 1ste schot op doel, dat Wim als gelegenheidsdoelman (die dat trouwens uitstekend deed heel de match) niet in de problemen bracht. De volgende 5 minuten drukt Excelsior door, de centrale spits krijgt ietwat teveel ruimte en kan knap tussendoor de linksvoor van Excelsior bereiken. Schuin alleen voor doel werkt deze beheerst af, een zeer mooi doelpunt, zonder meer. Hierna worden de Volba-spelers terug wakker en we krijgen meer en meer het betere van het spel. Excelsior blijft wel gevaarlijk met zijn beweeglijke voorlinie. Na ongeveer 15 minuten zet Jonas een knappe actie op touw op links en speelt centraal in naar Dennis. Onze bomber, terug van weggeweest, had enkele opties links & rechts. Hij gaat echter voor een afstandsschot en schiet schitterend van buiten de baklijn recht in de linkerwinkelhaak, ver buiten het bereik van de doelman. Een wereldgoal! 1-1.

Het spel gaat goed op en neer en we krijgen nog enkele kleine kansen, Excelsior blijft met zijn fysiek gestalte zeer gevaarlijk op stilstaande fases. Na ongeveer 25 minuten komt er een verloren bal in de 16 van Excelsior, de doelman lost de glibberige bal en een goed gevolgde Chiodi schiet vanuit een scherpe hoek (daar waar De Bruyne tegen Servië faalde) de 1-2 binnen. Deze stand houden we ook vast tot bij de rust.

Gezien het spelverloop beslissen we om tijdens de rust nog geen vervangingen te doen. In de 2e helft gaat Excelsior voluit voor de gelijkmaker en het spel wordt bij wijlen wat bitsiger. We houden als verdediging echter goed stand, en veel verder dan wat afstandschoten en gevaarlijke corners komt Excelsior niet, een dikke pluim voor de jongens naast mij in de verdediging. Na ongeveer een kwartier in de 2e helft begaat de scheidsrechter een ‘vergissing’ die ons bijna zeer duur te staan komt. Dennis krijgt onbegrijpelijk zijn 2e gele kaart en Volba moet noodgedwongen met 10 man verder. Op een steeds zwaarder wordend veld en na een fysiek uitputtende slag, beloofde dit niet veel goeds. We moesten noodgedwongen ons tactisch plan aanpassen, wat niet leuk was voor de jongens op de bank. Ongeveer een 4-minuten na de rode kaart wordt een bal vanuit de Excelsior-verdediging in de 16 gegooid en doorgekopt. De grote en zeer technische centrum-spits kopt de 2-2 vanuit een duidelijke buitenspelpositie binnen. Met een man minder en een gelijkmaker zou verwacht worden dat Excelsior de overwinning nog zou binnenrijven. Dit was buiten een ingevalde Roeland gerekend. Een matuur spelend Volba hield enerzijds de rangen achteraan goed gesloten (met Kevin & Jiri die schitterend werk verrichttten door alle gaten dicht te lopen) en moest anderzijds op de counter beginnen rekenen. Een aantal minuten na de 2-2 wordt een ontketende Roeland door Anthony alleen op weg naar de doelman gezet, de doelman redt in eerste instantie nog, maar een goed gevolgde Anthony zet de onwaarschijnlijke 2-3 op het scorebord. Euforie troef bij Volba en bij Excelsior gingen de hoofdjes wat naar beneden. Enkele minuten later mag Roeland, op pass van Kevin, wederom alleen op de doelman gaan en deze keer werkt hij beheerst af naast de keeper, 2-4 en match volledig gespeeld.

Deze verdiende en deugddoende overwinning houdt Volba aan de leidersplaats in 2A, gevolgd op 2 punten door De Goudbloem. Op de 3e plaats staat Umicore, die ons volgende week partij geven.

Start a Conversation